Wist je dat er gestart wordt met vitaminen geven aan je kindje kort na de geboorte?


Wat je moet weten over Vitamine D.
Momenteel bestaat er een algemeen consensus over de toediening van vitamine D. Door aanbevelingen te geven willen ze preventief een tekort van vitamine D tegengaan. Dit wil zeggen dat de toediening van extra vitamine D sterk aanbevolen is, maar dus niet verplicht is. Ook zien ze dat de gevolgen van die extra vitamine D, ingenomen volgens de aanbevelingen, geen nadelige gevolgen heeft. Terwijl een vitamine D tekort wel zorgt voor nadelige effecten op de gezondheid. 
Als zorgverlener is het onze taak om erg breed te kijken en met alle aspecten van jullie leven rekening te houden om dan ook advies te geven over vitamine D suppletie. Je mag hier altijd vragen over stellen bij je vroedvrouw of arts !


Wat doet vitamine D bij je baby ? 
Baby’s kennen een enorme fysieke groei in hun eerste levensjaren. Hier heeft een baby tal van voedingsstoffen voor nodig die hij haalt uit zijn voeding. Ook vitamine D speelt een rol in de gezondheid van je baby. Het is nodig om calcium uit de voeding te halen, zo ondersteunt het de ontwikkeling en het behoud van een sterk beendergestel. 
Vitamine D wordt aangebracht via de voeding en het is ook de enigste vitamine die onze huid zelf kan aanmaken onder invloed van de zon. Dat proces houd meer voorwaarden in dan je denkt! Plus, ons land geeft tussen oktober en maart (of langer!!) zwakke zonnestralen om voldoende vitamine D aan te maken.
Als we even naar onszelf kijken als volwassenen, zijn er erg veel mensen met een te laag vitamine D gehalte. Wat niet betekent dat het de bedoeling is om heel je leven lang extra vitamine in te nemen. Met een gezonde levenstijl kom je vaak al héél ver! De bedoeling is natuurlijk dat je deze gezonde levensstijl aanleert aan je kinderen zodat ze op jonge en latere leeftijd minder risico hebben op een tekort aan vitamine D.
Tijdens de zwangerschap krijgt jou baby al vitamine D via de placenta. Er wordt als het ware een kleine reserve aangelegd voor na de geboorte. Zo zie je dat die gezonde levensstijl al vroeg invloed heeft op je kindje! 


Borstvoeding

Ik geef… .. Borstvoeding

Moedermelk is afgestemd op de behoefte van je baby, ook vitamine D wordt gevonden in je melk. Het gehalte vitamine D dat je moedermelk bevat is standaard relatief laag, ook al heeft mama een normaal gehalte aan vitamine D. Zelf extra vitamine innemen om je baby meer te geven zou dus onmogelijk zijn, maar het is wel erg belangrijk om je eigen vitamine D gehalte op peil te houden als je borstvoeding geeft!

 

Flesvoeding

Ik geef.. Flesvoeding

Flesvoeding bevat vitamine D conform de wettelijke regels. Dat komt er op neer dat de hoeveelheden dat je baby de eerste maanden drinkt, niet voldoende zal zijn voor een gezond vitamine D gehalte. Hierdoor krijgen ook kindjes met flesvoeding best een dagelijkse suppletie. Hoeveel vitamine D? Het is aangeraden om alle kinderen tot en met de leeftijd van 6 jaar dagelijks 400 IE (internationale eenheden) vitamine D te geven, het hele jaar door. Dit is onafhankelijk van de soort melkvoeding dat kinderen krijgen.


Heeft je baby een getinte of donkere huid?

Deze pigmentatie maakt minder snel vitamine D aan dan een lichte huid, daarom is het belangrijk dat deze baby’s een hogere dosis vitamine D innemen, namelijk 600 IE. Ook kindjes die prematuur geboren zijn of chronische aandoeningen hebben komen in aanmerking voor een aangepaste dosis. 


Vitamine D bestaat in druppelvorm en is zonder voorschrift te verkrijgen bij je apotheek. Er bestaan verschillende merken waardoor het aantal druppels toe te dienen varieert. Vraag ernaar bij je apotheek of vroedvrouw voor de eerste toediening. 

Wanneer start je met de eerste dosis en wanneer is de laatste?  5 dagen na de geboorte van je kindje wordt er gestart met het toedienen van de eerste dosis. Er wordt verwacht dat je dit volhoud tot de leeftijd van 6 jaar. .
Hoe krijg je deze druppels toegediend aan je baby?  Deze druppels geef je dus via het mondje van je baby, de druppels worden via het weefsel in de mond en maag geabsorbeerd. Je kindje bij je leggen of op een kussen waarna je het mondje wat opent met je duim en de druppels in het mondje druppelt. Deze methode vereist wel wat handigheid! Je kan de druppels ook opvangen met een babylepeltje om ze dan zo te geven aan je kindje. 
Nog aan het smossen? Hevige baby? Even de speen van de fles omdraaien en het hier indruppelen zodat ze het kunnen opzuigen. 
Wat doe je best niet? De druppels toevoegen aan je voedingen is niet slim, omdat je nooit zeker bent of ze de voeding volledig gaan opdrinken en dus misschien een deel van de druppels mislopen.


TIP Omdat de eerste maanden wat hectisch kunnen zijn en je dit wel eens kunt vergeten is het handig om de vitamines op een vaste plek te leggen en ze op een vast moment te geven. Je kunt dit bijvoorbeeld elke dag op dezelfde plaats geven voor de eerste ochtendvoeding of laatste avondvoeding. 


Is het erg als je het een dag vergeten bent te geven? Neen, geen zorgen! De druppels zorgen voor een opbouw van vitamine D bij je kindje, ze hebben dus een kleine reserve dat gebruikt kan worden in dit soort gevallen!


Deze informatie is bedoeld om jullie op de hoogte te stellen waardoor jullie een bewuste keuze kunnen maken over de toediening van vitamine D aan jullie kindje! 
Heb je nog vragen?

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *