Waarom kiezen om je baby te dragen in een draagdoek of – zak?
Het is geen geheim dat wij bij Juno mega fan zijn van babydragen! We zien dagelijks de vele voordelen van het babydragen of geven vaak het advies om te starten met dragen voor tal van redenen! 


Waarom wordt een baby zo graag gedragen? 
Zo zit het ineen:

Je kindje werd 9 maanden lang in je baarmoeder gedragen, gemasseerd en rondbewogen. De baby zit hier warm, veilig en hoort mama’s hartslag en voelt haar ademhalingsbewegingen. De geboorte is een heel ingrijpend proces voor je kindje, het zoekt dan ook direct terug het gevoel van veiligheid op. Je kindje linkt jou aanwezigheid aan veiligheid en dus ook overleven!


Hoe helpt babydragen hierbij?  Heel simpel, je kindje is bij jou, schommelt mee met jou bewegingen, wordt aangeraakt, voelt jou warmte en ademhaling, hoort jou stem en hartslag en ruikt jou aroma! .. Net zoals in de buik.. Vertrouwd. Veilig. Geliefd. Gedragen.
Nu heeft babydragen nog veel meer voordelen dan dat! We leggen het verder uit! 


Voordelen op de ontwikkeling van je kindje.
1. Je baby krijgt er zelfvertrouwen van en een positief zelfbeeld! Hoe? Je kindje krijgt dagelijks enorm veel prikkels binnen en dit kan soms overweldigend zijn, als je babydraagt voelt je baby zich erg veilig zo dicht bij jou waardoor hij meer en beter prikkels kan verwerken en er zelfs van leren… Wordt het het even teveel? Oogjes dicht en even wegdommelen bij de drager, lekker veilig! Je baby neemt zo op een natuurlijke manier deel aan normale activiteiten.   

2.Je baby zit op ooghoogte en dit geeft een betere interactie met jou en anderen rondom. Groter visueel en auditieve alertheid waardoor de sociale interactie samen met de spraak en taalontwikkeling van je baby bevordert.

3.Lichamelijk gebeurt er ook veel positiefs tijdens het babydragen. Je kindje zit namelijk op een erg ergonomische manier waardoor de ontwikkeling van spieren en gewrichten worden gestimuleerd. Net zoals het evenwichtsgevoel van je kindje, dat op zijn beurt belangrijk gaat zijn in de latere ontwikkeling.    

4.Zowel de grove als fijne motoriek wordt gestimuleerd tijdens het dragen , je kindje kan namelijk veel voelen, grijpen, knijpen, aaien of slagen!!

5.Baby’s die gedragen worden huilen minder!    

6.Prematuren hebben logisch gezien ook veel voordelen aan dragen. Het bootst de baarmoeder na, helpt met de fysieke ontwikkeling en geeft enorm veel liefde wat je kleine spruit zeker extra kan gebruiken!    

7.Ook kindjes met heupdysplasie kunnen baat hebben aan gedragen worden in een doek, op voorwaarde dat het op een correcte en ergonomische manier geknoopt wordt. 


Babydragen helpt tegen veel kwaaltjes! Baby’s hebben wel eens last van bepaalde zaken, de ene al wat frequenter of ernstiger als de andere. Maar ook babydragen kan hier verlichting bij bieden! 


    1. Refluxklachten. Je kan op een ergonomische manier je kindje langdurig rechtop houden terwijl je je handen vrij hebt. Ook bij onrust is je kindje dichtbij en kan je effectief troost bieden.   

2.Krampen en constipatie. Door de bewegingen wordt er een zachte massage gecreëerd voor het buikje van de baby wat de spijsvertering bevordert. Plus zit de baby in een ergonomische houding waarbij de knietjes opgetrokken zijn en de bekkenbodem ontspannen is wat uitscheiding maken bevordert. Warmte, goede houding en liefde gevoeld van het dragen helpt ontspannend.    

3.Tal van kwaaltjes zoals doorkomende tandjes, groeispurtjes, ziekte, koorts, en nog veel andere kwaaltjes!!


Heb je geen zittend gat? Tweede bengel en je hebt handen tekort? Graag gaan wandelen in het bos? Een draagzak of doek bied je de mogelijk om je handen vrij te hebben terwijl je kindje toch veilig bij jou is! Handig in gebruik, neemt niet veel plek in en voor onderweg praktischer in gebruik dan een buggy. Je baby in je armen dragen weegt veel meer en sneller door, babydragen verdeelt het gewicht en maakt het dus voor jou ook ergonomischer en makkelijker om je kindje zo te dragen.


Nog een weetje !

Een baby die niet gedragen wordt op een feestje gaat nogal snel van arm tot arm, wil je dit niet? Baby in de doek, je kindje zit dan namelijk in jou persoonlijke ruimte waardoor mensen al minder geneigd gaan zijn om dit te verstoren.


Babydragen en borstvoeding

Ook als je borstvoeding geeft heeft babydragen tal van voordelen! Je kindje is dichtbij waardoor je de eerste hongersignalen direct oppikt en je in rust voeding kan geven. Babydragen stimuleert twee belangrijke hormonen, namelijk prolactine en oxytocine. Allebei belangrijk tijdens de borstvoeding, prolactine voor de aanmaak van melk. Oxytocine, het liefdeshormoon, wat zo belangrijk is voor een goede moeder- kindbinding dat op zijn eigen heel belangrijk is voor een geslaagde borstvoeding.
Voordelen voor jullie beide? Babydragen bevordert de ouder-kindbinding en draagt bij tot een gezonde hechting. Dit geldt dus zeker ook voor papa, je leert elkaar heel snel kennen door te babydragen! Het werkt stressverlagend voor zowel baby als drager. 


Wat MOET je weten? 

Babydragen, kort of langdurig, leidt niet tot verwende kindjes of laattijdig beginnen stappen!


Het leidt net naar erg zelfzekere en zelfstandige kindjes die in vertrouwen hebben kunnen leren, ontdekken en groeien

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *